Wyniki konkursu „Wiosenna sałatka czy wiosenny koktajl?”

Celem szkolnego, wiosennego konkursu było rozpowszechnianie zdrowego stylu życia wśród uczniów naszej szkoły. Dziękuję wszystkim uczniom, którzy przygotowali smaczne, wiosenne, kolorowe i przede wszystkim zdrowe przekąski, a potem wysłali swoje prace. Wszystkie propozycje były bardzo interesujące, jury miało duży problem z wyborem tych najciekawszych. Z przyjemnością ogłaszam zwycięzców I Szkolnego Konkursu Na Wiosenną Przekąskę

I miejsce Aleksandra Szłapa 1c

II miejsce Dominika Hovagimyan 2a

III miejsce Monika Lange 2cn

Gratuluję ! OTO PRZEPISY

ALEKSANDRA SZŁAPA 1C KOKTAIL SZPINAKOWO – BANANOWY

Składniki:

  • 100g szpinaku
  • 2 banany
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 garść słonecznika
SKŁADNIKIGRAMYKALORIEBIAŁKOTŁUSZCZWĘGLOWODANYBŁONNIK
Szpinak100242,90,412,3
Banany2403203,31,0071,92,6
Miód25810,1019,93,8
Sok pomarańczowy4801793,81,0043,20
Słonecznik10582,94,41,90,6

*wszystkie wartości w tabelce są przeliczone ze 100g na odpowiednią gramaturę                                                      

Wielkość produktu wynosi 850g a wartość kaloryczna wynosi 662kcal. Wielkość porcji to 280g, 220kcal ponieważ dzielę go na 3 – dla mnie dla mamy i taty.

Koktajl daje ogromne orzeźwienie, ponieważ przygotowuję go ze świeżych składników.

Jest szczególnie bogaty w żelazo (szpinak) oraz błonnik (również szpinak), a także w witaminę C (sok pomarańczowy). Witamina C jest potrzebna aby żelazo mogło się dobrze wchłonąć do organizmu.

Miód naturalny poza słodyczą daje przede wszystkim związki wzmacniające odporność organizmu.

Banan daje walory smakowe, zagęszcza nasz koktajl oraz wprowadza węglowodany, które dodają nam energii a przede wszystkim jest źródłem potasu.

Słonecznik również dodaje walory smakowe ale ma też inne ważne zadanie, otóż jak każde nasiono ma w sobie dużo tłuszczów, które są potrzebne do rozpuszczenia w nim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w przypadku mojego koktajlu jest to wit A i K.

Monika Lange 2cn PPRZEPIS – BOBA SMOOTHIE

               SKŁADNIKI:

  • BOBA
  1. ½ banana
  2. 2 łyżki cukru brązowego zmiękczonego (może też być zwykły brązowy, ale proponuję go wcześniej zmielić, może też być cukier kokosowy, lub inne zamienniki, jednak wtedy zapewne zmienią się proporcję)
  3. 2 łyżki wody
  4. 1łyżka tapioki (skrobia z manioku) [nie można zamienić jej na inną skrobię, ponieważ wtedy nie otrzymamy oczekiwanego rezultatu, boba to kulki z tapioki, a więc wyłącznie ona się nada)
  5. około 200 gram tapioki
  6. dowolny słodzik (może to być miód, syrop klonowy, itp., wedle życzenia)
  • „SNICKERS” SMOOTHIE
  1. 2 mrożone banany
  2. 2 niepełne szklanki dowolnego mleka
  3. 1 łyżka gorzkiego kakao (nie słodzonego; prawdziwego kakao)
  4. 1 łyżka masła orzechowego dobrej jakości
  • SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • BOBA
  1. Banana kroimy w plasterki i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (najlepiej w misce) z wodą i cukrem.
  2. Podgrzewamy w mikrofalówce przez 45 sekund do 1 minuty.
  3. Pozostawiamy mieszaninę do ostygnięcia na 2-3 minuty.
  4. Dodajemy 1 łyżkę skrobi z tapioki i porządnie mieszamy
  5. Umieszczamy w kuchence mikrofalowej i podgrzewamy przez 45 sekund do 1 minuty w 15-sekundowych odstępach. Należy mieć oko na tę mieszankę – powinna stać się elastyczny i lepka jak slajm
  6. Pozostawiamy mieszaninę do ostygnięcia na 2-3 minuty.
  7. STOPNIOWO dodajemy skrobię z tapioki za pomocą łyżki do uzyskania nieprzezroczystego i nieklejącego się ciasta. Jeśli taka konsystencja powstanie przed dodaniem całej mąki z przepisu, nie należy dodawać jej więcej. Można także przełożyć ciasto na deskę i ugnieść ze skrobią z tapioki.  Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do playdoh. (W tym miejscu można dodać też trochę barwnika, dla uzyskania żywszego i ciekawego koloru)
  8. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w tapioce. Jeśli tego nie zrobimy – kulki nam się ze sobą skleją.
  9. Napełniamy garnek wodą i doprowadzamy do wrzenia (nie solimy wody).
  10. Wlewamy boba do wrzącej wody i mieszając od czasu do czasu gotujemy przez 20 minut na średnim lub średnio-mocnym ogniu.
  11. Wyłączamy ogień i przykrywamy garnek pokrywką zostawiając na 20 minut.
  12. Odcedzamy nasze boba i płuczemy pod zimną wodą, aby usunąć nadmiar skrobi.
  13. Kulki boba możemy przechowywać w szczelnym pojemniku przynajmniej 2 dni w lodówce (ja swoje tyle trzymałam i nic im się nie stało) w niewielkiej ilości wody, aby dodać im poślizgu i zapobiec sklejaniu.
  • SMOOTHIE
  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, tak aby zmiękczyć ich skórki i ułatwić zmiksowanie.
  2. Wszystkie składniki (łącznie z namoczonymi daktylami) umieszczamy w blenderze kielichowym lub koktajlerze i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji i rozdrobnienia wszystkich składników (można zrobić to także przy użyciu blendera ręcznego, tylko prawdopodobnie zajmie to trochę więcej czasu).
  • NAPÓJ

Kulki boba umieszczamy na dnie szklanki, lub innego naczynia z którego zamierzamy skonsumować nasz napój i polewamy dowolną ilością słodzika. Następnie zalewamy je smoothie. Możemy dodać także trochę lodu, dla ochłodzenia zawartości. I voilà. Mamy własnoręcznie przygotowany, zdrowy napój, który smakiem dorównuje niejednym kupnym, a przewyższa wartościami odżywczymi. Smacznego!